Οι Κυκλάδες, το πολυσχιδές νησιωτικό σύμπλεγμα στο Νότιο Αιγαίο, αποτελεί γεωγραφική περιοχή με μακραίωνη ιστορία και πυκνή παρουσία αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων από την προϊστορική περίοδο μέχρι τα νεότερα χρόνια. Τα κατάλοιπα του υλικού βίου του παρελθόντος, που έχουν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές ή εντοπίζονται ακόμη και στην επιφάνεια, βρίσκονται σε περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονες μεταβολές κλιματολογικών συνθηκών, υπό το πρίσμα μάλιστα της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής. Η ανάγκη προστασίας των μνημείων υπαγορεύει την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση των συνθηκών αυτών, ώστε να τεκμηριωθούν, προσδιοριστούν και συντονιστούν οι εργασίες συντήρησης και στερέωσής τους.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αρμόδια για τη διαχείριση και μέριμνα του πολιτιστικού αποθέματος στο Αρχιπέλαγος, συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Argus που έχει στόχο την παρακολούθηση της κατάστασης απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων μνημείων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάπτυξης τεχνολογίας αιχμής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσεται στην πλατφόρμα Horizon και βέβαια δε θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο όνομα από το πρόσωπο του μυθικού «Άργου πανόπτη» με τα εκατό μάτια. Ως πιλοτικός έχει επιλεγεί ο ευαίσθητος αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, η οποία ανασκάπτεται ήδη από το 1873. Ο αναπεπταμένος ερειπιώνας, η πυκνότητα και η σπουδαιότητα των μνημείων της εστίας των νήσων του ιωνικού Αιγαίου την καθιστά ως ιδανικό χώρο μελέτης. Η μικρονησιωτικότητα, που δυσχεραίνει την πρόσβαση και παραμονή για εργασία, υποδεικνύει ως περισσότερο ενδεικνυόμενη τη μέθοδο της διαρκούς απομακρυσμένης παρακολούθησης και καταγραφής που προτείνεται.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 36 μήνες και εκτός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συμμετέχουν το Ερευνητικό κέντρο Αθηνά ως συντονιστής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πανεπιστήμιο Roma Tre, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάννης, το Ισπανικό Συμβούλιο Έρευνας, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Φρανκφούρτης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κέντρο Τεχνολογίας της Καταλονίας, το Κέντρο Συντήρησης και Αποκατάστασης La Venaria Reale της Ιταλίας καθώς και οι εταιρίες CORE Innovation Centre, WorldSensing και KNEIA S.L.