Η μεταλλουργία θεωρείται πως κατέχει σημαντική θέση στην ανάπτυξη των κοινωνιών της του Αιγαίου, συνδεόμενη με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική διαστρωμάτωση. Τα κοιτάσματα ή μεταλλοφόρες εμφανίσεις που φαίνεται, να ήταν εκμεταλλεύσιμα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού 3000π.Χ βρίσκονται στις Κυκλάδες (Άνδρος, Πάρος, Κύθνος, Σίφνος, Σέριφος και αλλού), στο Λαύριο στην Αττική στην περίπτωση του Λαυρίου και της Σίφνου περιλαμβάνουν εκτός από χαλκό, άργυρο και μόλυβδο.
Η Σίφνος αποτελεί ένα από τα μεταλλοφόρα νησιά των Κυκλάδων και παρέχει τεκμήρια εκμετάλλευσης και επιτόπιας παραγωγής μετάλλων ήδη από τα προϊστορικά χρόνια έως και τον 19ο/20ο αιώνα. Τη δεκαετία του ’70 ξεκίνησε πρόγραμμα συστηματικών αρχαιομεταλλουργικών ερευνών στη Σίφνο από το Ινστιτούτο Max Planck της Χαϊδελβέργης, οι οποίες αναίρεσαν την μέχρι τότε αντίληψη περί μεταλλοφορίας μόνο σιδήρου στην περιοχή, αναδεικνύοντας δύο βασικές μεταλλοφόρες ζώνες στο νησί (Wagner & Weisgerber 1985) Η πρώτη καλύπτει περιοχή από τα βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά του νησιού (Αγ. Σώστης, Αγ. Σιλβέστρος, Βορεινή, Κάψαλος και Ξερόξυλο) και περιλαμβάνει κοιτάσματα αργυρομολυβδούχου μεταλλεύματος. Η δεύτερη ζώνη, στην νοτιοανατολική ακτή (Αγ, Ιωάννης, Αποκοφτό, Άσπρος Πύργος) περιέχει κοιτάσματα ή εμφανίσεις χρυσού. Μέσα ή κοντά στα περισσότερα μεταλλεία, που μέχρι τότε θεωρούνταν ότι συνδέονταν με σύγχρονες εξορυκτικές δραστηριότητες για σίδηρο του 19/20ου αιώνα, εντοπίστηκαν αρχαίες στοές, μεταλλευτικά φρέατα, αγωγοί εξαερισμού, λύχνοι, αποτυπώματα αρχαίων εξορυκτικών εργαλείων, μεταλλευτικά απορρίμματα, σκωρίες εκκαμίνευσης κ.ά.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συμμετέχει ως εταίρος μαζί με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με τον Δήμο Σίφνου και την Κοινότητα Ασγάτας σε ένα διασυνοριακό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Intereg ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ με τον τίτλο ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ για την ανάδειξη των χώρων των μεταλλείων.