ARCHAEORAMA: Προηγμένο Σύστημα Πολυτροπικής, Καταγραφής, Αποτύπωσης, Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Ανασκαφικού Έργου

Το φυσικό αντικείμενο του έργου ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου του 2023 από τους συμμετέχοντες φορείς της σύμπραξης και πιο συγκεκριμένα, της εταιρείας ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ Ε.Π.Ε. Συστήματα Και Εφαρμογές Πληροφορικής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και γ) του Εργαστηρίου Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Τμήμα Βυζαντινών είχε αναλάβει από την αρχή του έργου την οργάνωση και τον συντονισμό όλων των ενεργειών που αφορούσαν στην συμμετοχή της Εφορείας στην έρευνα την ανάλυση, στον σχεδιασμό και στην πειραματική ανάπτυξη της καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας που θα παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες (α) προς τους αρχαιολόγους – ανασκαφείς και μελετητές, με onsite και online πολυτροπική τεκμηρίωση της ανασκαφικής αρχαιολογικής διαδικασίας με στόχο την μεταγενέστερη μελέτη, επεξεργασία και επαύξηση της γνώσης και των πληροφοριών και (β) προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, παρουσιάζοντάς τους υπό τη μορφή μιας υποβοηθούμενης με ψηφιακά μέσα περιήγηση τη γνώση και την εμπειρία που αποτυπώθηκε κατά την ανασκαφή.

Με την συμβολή του τμήματος και την ανασκαφική εμπειρία των μελών του διατυπώθηκαν οι εξειδικευμένες προδιαγραφές για την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής τεκμηρίωσης της ανασκαφικής διαδικασίας για σωστικές και συστηματικές ανασκαφές και συγκεντρώθηκε αντίστοιχο ερευνητικό υλικό που προέκυψε από την ανασκαφή στην παλαιοχριστινιακή βασιλική του Αγίου Κηρύκου στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, την ανασκαφή στο Παλαιόκαστρο Μυκόνου. Στους χώρους αυτούς μεριμνήσαμε με το προσωπικό του έργου και αναθέσεις σε τρίτους για την υλοποίηση 3διάστατων αποτυπώσεων με scanning ή/και drone με LiDAR καταγραφικά. Αντίστοιχη αποτύπωση πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο Απαλίρου της Νάξου συμπληρώνοντας προγενέστερη τεκμηρίωση ανασκαφικών εργασιών.

Σταδιακά κατά την εξέλιξη του έργου και τον σχεδιασμό των εφαρμογών το Τμήμα συμμετείχε καθοριστικά στην δοκιμή, στον έλεγχο και στην αξιολόγηση τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός τους κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ερευνητικού προγράμματος.