Στην πλατεία Καΐρη στη Χώρα Άνδρου βρίσκεται το αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Άνδρου, που λειτουργεί από το 1981 στο κτήριο που δώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Μπροστά από το Μουσείο βρίσκεται η μαρμάρινη κρήνη Καμπάνη, μία δημόσια βρύση του 1818.
Στον όροφο του Μουσείου παρουσιάζονται τα ευρήματα από την αρχαία πόλη της Ζαγοράς, των γεωμετρικών (900-700 π.Χ.) και αρχαϊκών (700-480 π.Χ.) χρόνων. Κατατοπιστικές μακέτες αναπαριστούν την αρχαία πόλη, το τείχος, τα σπίτια της και το ιερό της. Μεγάλοι ανάγλυφοι πίθοι, λεπτότεχνη κεραμική ντόπια και εισηγμένη, χάλκινα και οστέινα αντικείμενα, υφαντικά βάρη και λεπίδες οψιανού μαρτυρούν τον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητες των κατοίκων της Ζαγοράς, την οργάνωση της κοινωνίας τους και τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις και πρακτικές. Ένα θραύσμα μελανόμορφου κρατήρα με απεικόνιση του Πηλέα και της Θέτιδας, φανερώνει ότι το ιερό χρησιμοποιούνταν έως τουλάχιστον τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Σημαντικά ευρήματα είναι κάποιοι σκαραβαίοι που φανερώνουν τις σχέσεις που είχε το νησί με την Αίγυπτο. Οι μακέτες που εκτίθενται αναπαριστούν την περιοχή του οικισμού και επιλεγμένα οικοδομικά κατάλοιπα δίνοντας παραστατικά την εικόνα που θα παρουσίαζαν, βάσει των αρχαιολογικών δεδομένων.
Στο ισόγειο του Μουσείου μπορεί κανείς να ανακαλύψει την αρχαία γλυπτική της Άνδρου, αλλά και γλυπτά από τα βυζαντινά και ενετικά χρόνια. Δύο κούροι, η κεφαλή μίας κόρης και ένα αντίγραφο αγάλματος κόρης (το πρωτότυπο στην Κοπεγχάγη) είναι χαρακτηριστικά έργα της αρχαϊκής γλυπτικής από την Άνδρο. Έργα των κλασικών χρόνων είναι επιτύμβια και αναθηματικά ανάγλυφα καθώς και τμήματα αγαλμάτων, όμως τα περισσότερα εκθέματα χρονολογούνται στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, και προέρχονται κυρίως από την Παλαιόπολη. Το εντυπωσιακότερο έργο είναι ο περίφημος Ερμής της Άνδρου, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αγαλματικού τύπου του 4ου αι. π.Χ., που αποδίδεται στον Πραξιτέλη και βρέθηκε μαζί με ένα γυναικείο άγαλμα (σώζεται ακέφαλο) στον τύπο της Μεγάλης Ηρακλειώτισσας. Πλήθος επιγραφών δίνουν στοιχεία για τη θρησκεία, την πολιτική οργάνωση και την ιστορία του νησιού, ενώ εκτίθενται και αγαλματίδια, αγγεία, και λυχνάρια από την Παλαιόπολη.
Στο ισόγειο μπορεί κανείς επιπλέον να θαυμάσει αρχιτεκτονικά μέλη με ανάγλυφη διακόσμηση από τις βυζαντινές εκκλησίες της Άνδρου, κιονόκρανα, αρχιτεκτονικά μέλη του ιερού βήματος των ναών, αλλά και ανάγλυφα. Εκθέματα της εποχής της Ενετοκρατίας (16ος αι.) οικόσημα, ανάγλυφα, αλλά και έργα από εκκλησιές της ίδιας εποχής, όπως για παράδειγμα από τον ναό του Άγ. Νικολάου της Μεσαριάς, του 17ου αι. συμπληρώνουν το πανόραμα των αρχαιολογικών ευρημάτων της μεσαιωνικής Άνδρου.
Στο μουσείο εκτίθεται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, που βρίσκονται στην Ελλάδα, χαρακτικό του 1979. Η Χάρτα στην παρούσα χρονική στιγμή πλαισιώνει την έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου με τίτλο «Το Αρχιπέλαγος Φλέγεται» (να μπει σύνδεσμος σε σχετική ανάρτηση)